Вчені розповіли про шкоду занадто довгого і дуже короткого сну


Вчені заявили про те, що люди, які на постійній основі сплять більше 11 або менше чотирьох годин, мають підвищенний ризик розвитку фіброзу легенів у порівнянні з тими, хто спить по сім-вісім годин на добу. Підвищений ризик спостерігався також у тих, хто працював в нічні зміни, і тих, хто лягав спати дуже пізно, повідомляє Naked science.

Об этом сообщает http://viptrade.biz

Фіброз – це розростання сполучної тканини з появою рубцевих змін. Зазвичай ця патологія є наслідком тривалого запального процесу. Фіброз призводить до поступової втрати функцій ураженого органу. Так, при фіброзі легень спостерігається легенева недостатність.

Основні причини фіброзу — токсична дія медичних препаратів, травми, опромінення та інфекційний процес. Але тепер вчені припустили, що на розвиток фіброзу легенів може впливати збій у роботі біологічного годинника.

Виявилося, що занадто короткий сон (менше чотирьох годин на добу) на регулярній основі підвищує ризик розвитку фіброзу легенів у два рази, а надто довгий (11 годин і більше) – в три рази. Крім того, підвищений ризик розвитку захворювання спостерігався у тих, хто працював в нічні зміни або спав по сім-вісім годин, але лягав спати дуже пізно.

На біохімічному рівні цей факт вчені пояснюють експресією, що змінюється, одного з так званих "годинних генів" — REVERBα. Білок, який кодується цим геном, опосередковано впливає на синтез колагену мезенхімальними клітинами, що сприяє утворенню рубців.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше група вчених з Великої Британії та Китаю вперше змогла показати нейронну основу зв’язку між депресією і безсонням,виявивши ділянки мозку, які пов’язані з поганим сном, і з депресією. Серед цих ділянок області, пов’язані з прийняттям рішень, роботою пам’яті і свідомості.


Джерело статті: “https://dt.ua/TECHNOLOGIES/vcheni-rozpovili-pro-shkodu-zanadto-dovgogo-i-duzhe-korotkogo-snu-334574_.html”

©1info.net