»Шалений обсяг коштів». Голова «Укравтодору» розповів, скільки грошей виділять на дороги цього року

На дороги цього року витратять 113 млрд грн
На дороги цього року витратять 113 млрд грн

У 2020 році на будівництво і ремонт доріг в Україні виділять 113 млрд₴ Про це сказав у інтерв’ю LIGA.net радник голови "Укравтодору" Юрій Голик.

Об этом сообщает Руспрес

"Дорожній фонд – 69 млрд₴ Від нього віднімаємо оплату старих кредитів "Укравтодору" перед МФО – 7 млрд. Залишається 62 млрд. Із них 5% – на безпеку дорожнього руху (3 млрд грн), 60% іде на "Укравтодор" (37 млрд грн) і 35% – на обладміністрації (22 млрд грн). Із 37 млрд грн "Укравтодору" віднімається утримання доріг – 6,5 млрд грн, залишається 31,5 млрд. Ось цей обсяг у 31,5 млрд грн завірений постановою Кабміну. Також 22 млрд грн уже пішли в ОДА. Тобто 53,5 млрд уже точно є", – зазначив Голик.

Він додав, що в бюджеті передбачено 29 млрд держгарантій, серед яких 10 млрд грн – для "Укроборонпрому", а 19 млрд грн – не розписано.

"Ми швидко пожвавішали і забрали їх на "Укравтодор": 10 млрд ми візьмемо в українських банків, на 9 млрд будуть бонди "Укравтодору", – сказав Голик.

Окрім того, радник голови "Укравтодору" розраховує на 35 млрд грн із коштів, отриманих від перемоги над "Газпромом" у Стокгольмському арбітражі.

"Є ще гроші МФО (мікрофінансові організації. "ГОРДОН"). У цьому році за укладеними контрактами, за якими виконуються роботи, передбачено близько $700 млн. Але ці гроші будуть вибрані не за один рік. Уявімо, що третина з них буде вибрана в 2020-му. Це ще 6 млрд₴ Разом отримуємо 113 млрд грн проти 25 млрд грн у минулому році. Різниця колосальна", – додав Голик.

Такий обсяг коштів Голик назвав шаленим і додав, що через великий бюджет "Укравтодор" може зіткнутися з нестачею робочих місць.

"До нас будуть приїжджати працювати і з окупованих територій, будуть повертатися з Польщі, будуть працевлаштовуватися шахтарі із шахт, що закриваються", – розповів він.

У січні в "Укравтодорі" заявили, що до 2020 року планують побудувати і реконструювати дев’ять об’їзних шляхів загальною протяжністю 101,5 км.

За оцінкою Міністерства інфраструктури України, озвученою колишнім главою відомства Володимиром Омеляном у серпні, на ремонт усіх доріг у країні необхідно 10 років і 1 трлн₴ Колишній в.о. глави "Укравтодору" Славомір Новак у серпні говорив, що на ремонт 24 тис. км основних магістралей в Україні потрібно не менше як 300 млрд грн (приблизно $7,5 млрд).


Джерело статті: “http://gordonua.com/ukr/news/money/-bozhevilnij-obsjag-groshej-glava-ukravtodoru-rozpoviv-skilki-koshtiv-vidiljat-na-dorogi-v-tsomu-rotsi-1487343.html”

©1info.net