ДЕРЖГЕОКАДАСТРУ ПОЩАСТИЛО, ЩО РОМАН ЛЕЩЕНКО МАЄ БЛИЗЬКІ СТОСУНКИ З ПРЕЗИДЕНТОМ

Чому кадастрова система України може скоро зупинитися і як цьому зарадить аудит Світового банку? Що заважає передачі на приватизацію державних підприємств і хто залишиться у Держгеокадастрі після кадрових ротацій? Як близькість до Володимира Зеленського допомагає упроваджувати земельні реформи і чи видно вже результат? Про це нам в рамках експрес-інтерв’ю розповіла директорка департаменту фінансового забезпечення Держгеокадастру Тетяна Кашталян. Публікуємо найголовніше з цієї розмови.

Пані Тетяно, чи помітили ви якісь зрушення в ефективності роботи з бюджетними програмами та управлінням державними підприємствами після приходу в Держгеокадастр нового керівника?

Звичайно. І мені дуже приємно, що Роман Миколайович приділяє цій сфері багато уваги, намагається занурюватися в проблеми управління державними підприємствами. Щоправда, йому ще трошки не вистачає досвіду, бо він все-таки юрист, а не чиновник. Але прогрес помітний навіть неозброєним оком.

Радує те, що практично кожного тижня у нас проходить 1-2 зустрічі з керівниками ДП, тому руку на пульсі справ ми тримаємо. Я сподіваюся, що ті реформи, які ми розпочали у сфері управління державними підприємствами, вони будуть продовжені новим керівником. Принаймні, перші його кроки говорять саме про це.

Ви кажете про брак досвіду, але ми знаємо про те, що зараз у цьому напрямку ведеться системна робота. Працює багато радників, які допомагають пану Лещенку розібратися в цьому. Він залучив Світовий банк, який буде проводити аудит у Держгеокадастрі.

Так, дійсно, дуже добре, що Роман Миколайович залучає радників. Досвідчених, із різних галузей. Як правило, це люди, які працювали в нашій сфері. Але для мене, як фінансиста, показовим є те, що ці радники залучаються здебільшого саме для допомоги в управлінні державними підприємствами.

Щодо аудиту, то в нас є перманентна проблема з якістю проведення тендерів державним підприємством “Центр ДЗК”. У них на балансі перебуває практично вся технічна інфраструктура, на якій розміщено кадастр. Простіше кажучи, сервери. “Центр ДЗК” вже другий рік не може закупити нове серверне обладнання (накопичувачі). Тому ми сподіваємося, що аудит Світового банку допоможе зсунути це питання з мертвої точки. Адже, якщо цю проблему не вирішити найближчим часом, то сама кадастрова система може зупинитися.

А чи може допомогти аудит Світового банку, на вашу думку, у прискоренні передачі державних підприємств Держгеокадастру на приватизацію? Ми знаємо, що з цим є проблеми

Частково. Деякі з цих підприємств не підлягають приватизації навіть за новим законом, тому вони залишаться у нас і ми продовжимо ними управляти. Але ті підприємства, які мали бути виставлені на приватизацію, на жаль, рухаються в цьому напрямку не так швидко, як хотілося б. В першу чергу це пов’язано з дуже пасивною роллю Фонду державного майна України. Ми їм передаємо підприємства, а вони їх довго не приймають для подальшої приватизації.

Саме в цій роботі ми сподіваємося на допомогу Світового банку. Адже до його рекомендацій швидше дослухаються. І знову ж таки, я покладаю велику надію на те, що наш новий керівник Роман Миколайович, користуючись тим, що має прямі ділові стосунки з Президентом, зможе вплинути на Фонд держмайна і пришвидшити процес приватизації державних підприємств, які ми передаємо.

За нашою інформацією, у Романа Лещенка безпрецедентний кредит довіри від Президента. Чи відображається це на швидкості реформ у Держгеокадастрі?

Ви не повірите. Всі погодження тепер проходять на стільки зручно та швидко, що про краще годі й мріяти. Будь-яке питання, вирішення якого до цього займало у нас не один місяць, зараз виконується за лічені дні. Свіжий приклад — погодження нового штатного розпису Держгеокадастру, яке відбулося дуже швидко саме завдяки цьому кредиту довіри.

Тепер ми очікуємо на нові кадрові призначення нашого керівника, і за тим, якими саме вони будуть, можна буде робити висновок, в якому напрямку рухатиметься Держгеокадастр. Звичайно, хотілося б аби професіонали залишилися. А їх в центральному апараті не мало. Повірте, не всі у нас корупціонери. Але в будь-якому разі, сподіватимемося, що Роман Миколайович не прийматиме різких рішень.

©1info.net