Екологи радіють, бізнесмени хвилюються: Китай відмовляється від одноразового пластику — Подробиці

Подія: Китай вводить обмеження на використання пластикової тари. Мета нововведення — знизити "інтенсивність споживання" пластикового посуду в міських районах на 30% до 2025 року.

Об этом сообщает http://donbas.top


Деталі: Згідно з планом Національної комісії з розвитку та реформ, вже до кінця цього року країна повністю відмовиться від використання трубочок для пиття та тонких пластикових пакетів. А до кінця наступного року пластикову тару повністю заборонять використовувати у ресторанах, готелях, супермаркетах та торгових центрах великих міст. Також до 2022 року від пластику змушені будуть відмовитися деякі служби доставки Пекіна та Шанхаю. А до 2025 року таку новацію планують поширити по всій країні.


Згідно зі звітом ООН, щороку людство продукує 300 млн тонн пластикових відходів. 60% від усієї кількості потрапляють на сміттєзвалища та у дику природу, забруднюючи сушу, річки та океани. Приблизно половина всіх пластикових відходів, які потрапляють в океани, походить з п’яти країн: Китаю, Індонезії, Філіппін, Таїланду та В’єтнаму. Якщо тенденція продовжиться, то до 2050 року у світовому океані буде більше пластику, ніж риби.


Поки екоактивісти радіють, Міжнародне енергетичне агентство побоюється, що ініціатива може стати серйозною перешкодою для розвитку нафтової промисловості. Декілька провідних світових нафтових компаній, зокрема Saudi Arabian Oil Co. и Exxon Mobil Corp., є інвесторами китайських заводів, які виготовляють пластмаси. А пластикова тара сьогодні становить більше третини від усіх виробів. Це означає, що різке скорочення виробництва матиме серйозні наслідки для бізнесу.


Коментарі: "Китай наздоганяє весь світ у боротьбі з пластиком, — каже Лейлян Чжен, аналітик BloombergNEF. — Але нова політика буде пригнічувати попит на пластмаси, а це вже — потенційний ризик для нафтових та хімічних компаній".


"Ця ситуація з пластиком показала, що сьогодні Китай виглядає більш прогресивним, ніж США", — прокоментувала новину у Twitter політична активістка Джоді Джонсон.


Що було раніше: До 2021 року в країнах Євросоюзу заборонять використовувати деякі різновиди одноразового пластикового посуду та пластикових виробів, зокрема трубочки для пиття та ватні палички.


Джерело статті: “https://expres.online/podrobitsi/ekologi-radiyut-biznesmeni-khvilyuyutsya-kitay-vidmovlyaetsya-vid-odnorazovogo-plastiku”

©1info.net