Катастрофа літака МАУ: Зеленський та спецпредставник Ірану обговорили питання передачі чорних скриньок

Офіс президента

Об этом сообщает http://mash24.info

Офіс президента


Президент України Володимир Зеленський обговорив зі спецпредставником Ірану Мохаммадом Есламі питання передачі Україні для розшифровки чорних скриньок збитого в Тегерані літака МАУ.

Про це повідомили в Офісі президента.

За словами Зеленського, Україна має необхідні технічні можливості та досвідчених фахівців для аналізу даних з бортових самописців, які були сильно пошкоджені у результаті авіакатастрофи.

У зв’язку з цим до України має приїхати група представників Ірану, які ознайомляться з технічними можливостями української лабораторії.

Президент України та спецпредставник Ірану погодилися, що всі уламки літака МАУ, які збереглися після катастрофи, мають бути повернені в Україну.

Читайте також:

В Україні попрощалися із загиблими в катастрофі літака МАУ — фоторепортаж, відео

Під час зустрічі також обговорили питання виплати компенсації близьким і рідним загиблих та створення спільної слідчої групи.

«Ми вже ніколи не зможемо повернути батьків, дітей, рідних їхнім родинам. Єдине, що ми можемо їм дати, — це справедливість. А справедливість полягає у правді. Я обіцяв рідним і близьким загиблих, я обіцяв народу України, що істину буде встановлено. Ми маємо знати, що сталося», — наголосив Зеленський.

Літак МАУ рейсу Тегеран-Київ був збитий вранці 8 січня відразу після вильоту з аеропорту столиці Ірану. В результаті загинули всі 176 осіб на борту.

Серед загиблих — 11 громадян України. Більшість жертв були громадянами Ірану та Канади.

Читайте також:
  • «Буде ще більше помилок». The Atlantic назвав трагедію рейса МАУ знаковою історичною подією
  • Купа незрозумілого народу. Глава комісії заявив, що іранці збирали уламки літака МАУ на метал і «на пам’ять»
  • Хроніка трагедії. Як пасажирський лайнер МАУ збили над Тегераном — інфографіка

На четвертий день після катастрофи Іран офіційно визнав, що літак МАУ збили його військові, які помилково сприйняли його за ворожу ціль.

Корпус вартових Ісламської революції взяв на себе відповідальність за ракетний удар, який призвів до авіакатастрофи літака МАУ.

Катастрофа сталася через те, що сили ППО Ірану були в стані підвищеної бойової готовності після ракетного удару по військових базах США в сусідньому Іраку кількома годинами раніше.


Джерело статті: “https://nv.ua/ukr/ukraine/politics/katastrofa-mau-zelenskiy-zustrivsya-zi-specpredstavnikom-iranu-novini-ukrajini-50065175.html”

©1info.net