Пристрасть до селфі визнали психічним розладом

Фахівці Американської психіатричної асоціації визнала "селфітіс" розладом. Мовляв, йдеться про обсесивно-компульсивний розлад, що формує бажання сфотографувати себе й викласти на сторінці, аби компенсувати нестачу уваги.

"Захоплення викладанням автопортретів у соцмережу справді стало надзвичайно поширеним. В основі такої поведінки лежить невдоволення однієї з основних потреб людини, потреби уваги до себе (а саме в молодому віці вона проявляється найгостріше), — говорить Експрес-онлайн психолог Євген Заїка, професор Харкiвського нацiонального унiверситету iменi В. Н. Каразiна. — У такий спосіб людина несвідомо виражає бажання привернути до себе, аби оточуючі цікавились її життям.

Раніше, мова про так би мовити докомп’ютерну еру, через нестачу уваги різко змінювалась поведінка молодих людей, одні влашровували бійки, інші починали грубіянити. А тепер поведінкові ексцеси змінилися новими. Людина починає себе фотографувати, нерідко фотошопити, корегуючи власну зовнішність, і виставляти на загальний огляд. Головне, аби нею захоплювались і цікавились.

Загалом йдеться про самохизування, породжене низькою самооцінкою. Такий собі самозахист. Натомість розвивається захоплення власною красою, що виражається у фотографуванні себе, тоді інші інтереси чи потреби відходять на другий план (зокрема, безпосереднє спілкування). Лише один аспект цікавить: красиво виглядати, а головне, аби про це всі знали. У цьому молода людина бачить єдину можливість покращення свого власного статусу. А "лайки", отримані в соцмережах за фотографії, сприяють покращенню самооцінки.

Такий спосіб самореалізації сприймається автором фотографій як єдиний канал самоподачі, єдина можливість стати важливим для інших. У цьому не було б необхідності, якби в людини не було проблем із соціумом. Тож раджу більше уваги й часу приділяти своїм рідним та друзям, аби в них не виникало відчуття непотрібності".

Головні новини за добу – в нашій щоденній розсилці y Telegram

Лариса ПЕЦУХ

Об этом сообщает http://akhbartop.com


Джерело статті: “https://expres.online/archive/digest/2018/09/18/308943-prystrast-selfi-vyznaly-psyhichnym-rozladom”

©1info.net