Радник директора порту Південний займався купівлею списаних тепловозів з Вірменії за завищеною ціною

Радник директора ДП «МТП «Южний» Віталій Жуковський, який з 2016 по 2018 роки очолював цю державну стивідорну компанію, причетний до корупційної закупівлі старих непридатних тепловозів. Про це редакція 368.media дізналася з матеріалів кримінального провадження ДБР за ч. 2 ст. 364 КК.

Об этом сообщает http://probablo.biz

Керівництво порту в період з листопада 2017 за січень 2018 року купило тяговий рухомий склад за явно завищеними цінами. В тендері брали участь лише дві компанії — ТОВ «Влучному-Груп» і ТОВ СК «Укртранс Буд». Конкуренти торгувалися на майданчику ProZorro лише для видимості. Фінальна вартість контракту склала 26,19 млн гривень. Перша фірма перемогла з невеликим відривом.

Після підписання угоди з портом, «Влучному-Груп» отримала передоплату 50%. За цю суму вона зобов’язувалася поставити два тепловози ЧМЕ3 № 5330 та ЧМЕ3 № 4937 не пізніше 1984 року випуску, які пройшли капітальний ремонт не раніше 2015 року.

Перший з них прибув в порт Південний лише на початку минулого року, коли їм вже керував Анатолій Яблуновський. Працівники підприємства після огляду тепловоза відмовилися підписувати акт прийому-передачі в зв’язку з незадовільним станом техніки. До справи підключили ДБР.

Слідчі відстежили транзакції і банківські виписки «Влучному-Груп» і виявили корупційну схему. Компанія-переможець після отримання авансу перевела його компанії «Укртранс-ремонт» (замішана в тендерних скандалах «УЗ» — Ред.) в якості оплати за постачання тепловозів. Далі гроші пішли на рахунок безпосереднього конкурента СК «Укртранс Буд»! Далі гроші пішли на ряд підприємств з ознаками фіктивності.

У бюро також встановили, що обидва поставляються тепловоза 1985 року перед відправленням в Україну в 2018 році були списані в Республіці Вірменія у зв’язку з їх неудоволетворительным станом. Після цього їх імпортували на адресу «Укртранс-ремонт» для проведення ремонту. Реальну вартість техніки експерти оцінили всього в три мільйони гривень. Нагадаємо, що за тендером ціна тепловозів склала 26,19 млн гривень! Більш того,ЧМЭЗ № 5330 так в порт Південний і не потрапив, хоча в країну ввезли 21 травня 2018 року.

До речі, при колишньому директорі Анатолії Яблуновском порт подав позов у суд, вимагаючи у «Влучному-Груп» повернути 27,89 млн гривень (зі штрафом та пенею — Ред.). У листопаді минулого року Госпсуд Одеської області частково задовольнив вимоги юристів стивідорної компанії і стягнув з підрядника 11,98 млн гривень пені та 1,994 млн штрафу.

Редакція 368.media перевірила історію «Влучному-Груп» і з’ясувала, що підприємство не вперше фігурує в кримінальних справах порту «Південний». Вона присутня серед фірм, перелічених у розслідуванні НАБУ щодо корупційних тендерів підприємства в період керівництва Віталія Жуковського.

Детективи розслідує цю справу вже більше трьох років, але поки не пред’явили нікому підозри. Ми писали чому все відбувається саме так.

Екс-начальник Ситника захищає радника директора порту Південний у справі НАБУ

Фірма «Влучному-Груп» за кілька місяців до початку тендеру отримала нового засновника і директора — Віктора Бежинару, змінила сферу діяльності, а також наростила капітал з 10 до 210 тис. гривень.

Керівник підприємства оформлений директором ще в низці компаній, а на сайті пошуку роботи вказує, що з 2001 року займається забезпеченням безпеки в гральному бізнесі. Які вже тут тепловози?

Цікаво, що Бежинару з листопада 2018 року є директором ПП «Рівер-Транс». Компанія орендувала території у ДП «Білгород-Дністровський морський торговельний порт» і заборгувала стивідорної компанії майже три мільйони гривень. На орендаря подали в суд. Він заявив про банкрутство. В даний час там призначений розпорядник майна.

Незважаючи на участь у даній схемі і два кримінальних виробництва новий в. о. директора порту Південний Олександр Олійник призначив Віталія Жуковського своїм радником з кадрових питань. За нашою інформацією, найближчим часом його можуть ввести в штат підприємства. Екс-чиновник уже проконтролював проведення низки сумнівних тендерів. Редакція 368.media звертає увагу ДБР і НАБУ, а також міністра Владислава Криклія на неприпустиму ситуацію, що склалася на підприємстві.



Джерело статті: “http://povin.com.ua/270278-24-01.html”

©1info.net