Допінг нового покоління: про взуття, що допомагає бігунам перемагати

Фото pixabay.com
Фото pixabay.com

Пам’ятаєте дивовижний світовий рекорд Еліуда Кіпчоге? Його результат на дистанції 42 кілометри 195 метрів — 1:59.59. Так от Світова асоціація легкоатлетичних федерацій заборонила кросівки, у яких біг кенієць.

Об этом сообщает http://temagneisa.net

Декілька місяців фахівці з багатьох країн вивчали взуття і вирішили, що це, по суті, допінг. Кросівки бігуна мають грубу реактивну підошву, у якій є круто вигнута карбонова пластина, що виконує роль стабілізатора й пружини — вона ніби виштовхує спортсмена та допомагає зробити наступний стрибок.

Схоже, нові кросівки стали чимось на кшталт високотехнологічних костюмів для плавання, які спричинили бум світових рекордів і були заборонені у 2010 році. На останньому чемпіонаті світу в Досі атлети, що виступали у такому взутті, на середніх дистанціях показали кращі результати. Ефект помітний навіть на стометрівці. А щодо марафону, то навіть недоречно порівнювати результати 10 — 20-річної давності з нинішніми.

— Кросівки Кіпчоге — унікальні, створені лише для нього, — розповідає Світлана Шмідт, тренерка з бігових програм, рекордсменка України в бізі на 3000 метрів. — Науковці довели, що вони на 4% збільшують швидкість бігу кенійця.

А ті кросівки, в яких бігли пейсмейкери Кіпчоге (досвідчені бігуни, що виходять на дистанцію разом з учасниками забігу, аби задавати оптимальний темп — Ред.) під час цього рекорду, дуже схожі на них, але — загальнодоступні. Тестування показало: якщо ти біжиш у цих кросівках, то шанс поставити особистий рекорд значно зростає.

— Отже, це справді технологічний допінг?

— Ну, я би так категорично не говорила. Із часом технології розвиваються, а додаткова амортизація є у всіх бігових кросівках. Виробники взуття постійно створюють для атлетів щось зручніше, ніж дотепер. Одні вставляють пружину, інші роблять грубшою підошву, хтось вмонтовує карбонову пластину, хтось платинову, хтось нову устілку вигадує. Це взуття захищає від травм, допомагає під час бігу правильно ставити стопу й краще відштовхуватись, не витрачати енергію на непотрібні кроки. Але жодні кросівки не зможуть бігти замість тебе.

— Яка вартість цих кросівок?

— Минулорічна схожа модель коштує приблизно 120 доларів.

читайте також: “Не місце проросійським політикам в Україні!” Соратнику Жириновського не дозволили жити у Вінниці

КОМЕНТАРІ

Олександр Сітковський, український марафонець:

— Я придбав собі схожі кросівки майже за 250 доларів. Дуже довго до них звикав — до роботи цієї пластини. Але коли звик, мені сподобалось. Груба підошва з пластиною не так виштовхує мене вперед, як поглинає удар під час бігу. Раніше в мене сильно забивалися “ікри”, тепер цього немає. У цих кросівках манера бігу покращилась, але великого стрибка результатів я не помітив.

Олександр Матвійчук, український марафонець:

— Будь-яка пружина дозволяє краще відштовхуватись. Не потрібно бути фізиком, щоб це зрозуміти. Для мене Кіпчоге — взагалі не рекордсмен. Взірець світового марафонця — це ефіопець Кененіса Бекеле, що пробіг марафон за 2.01. Без показухи, без підбору траси, без 60ти помічників, без постійного харчування в дорозі й без цих кросівок. Я проти таких кросівок. Треба змагатись всім однаково: або всі біжимо у цих кросівках і маємо по 60 пейсмейкерів, або всі стартуємо у звичайних умовах.

Дякуємо, що прочитали цей текст у газеті Експрес. У нас — тільки оригінальні тексти.

Читайте також текст про те, як 18-річна українка поставила новий рекорд світу


Джерело статті: “https://expres.online/sport/doping-novogo-pokolinnya-pro-vzuttya-shcho-dopomagae-bigunam-peremagati”

©1info.net