Наскільки Чернігівщина готова до наступного етапу реформування медицини

Минулого тижня фахівці Національної служби здоров`я проінспектували стан підготовки Чернігівської області до другого етапу реформування системи охорони здоров’я. В цілому відгуки позитивні. Декілька областей України навіть візьмуть за зразок, напрацьований Чернігівщиною алгоритм дій.

Об этом сообщает http://kaktovottak.top

Про це розповіли директор Північного міжрегіонального департаменту НСЗУ Вікторія Мілютіна та директор Департаменту комунікацій цієї служби Тетяна Бойко, які працювали в Чернігівській області 24 січня.

З представниками НСЗУ спілкувався голова Чернігівської ОДА Андрій Прокопенко.

Ми обговорили те, чого вдалося досягти, і те, над чим ще маємо працювати. На комунальні некомерційні підприємства вже перетворено 91% спеціалізованих медичних закладів області. З них в електронній системі охорони здоров’я зареєстровані понад 88%, до медичних інформаційних систем підключені понад 93%. До кінця цього місяця всі медзаклади області другої ланки повинні бути готовими укласти контракт на фінансування з НСЗУ. Тримаємо процес під контролем, – поінформував Андрій Прокопенко.

Нова система фінансування медзакладів вторинної ланки повинна запрацювати з першого квітня. Процес контрактування розпочнеться вже з 5 лютого.

В НСЗУ порахували, що понад 90% закладів охорони області фінансуватимуться на тому ж рівні чи навіть більше. При цьому, таким пріоритетним напрямкам як лікування інфарктів та інсультів, пологи та неонатальна допомога, діагностика онкозахворювань на ранніх стадіях, гарантують більші надходження.

Разом з тим, у деяких медустанов можуть виникнути проблеми з формуванням пакету послуг для укладання контрактів із НСЗУ. Зокрема, в тих закладах, де окрім медичного, існує соціальне навантаження. Але це стосуватиметься не лише Чернігівщини. Тому вихід із ситуації шукатимуть спільними зусиллями, у тому числі й на державному рівні.

За словами директора Департаменту комунікацій НСЗУ Тетяни Бойко, система трансформується виключно в інтересах пацієнта. Важливо, щоб людям був забезпечений максимальний доступ до медичних послуг будь-якого рівня. Для цього громадянам необхідно обов`язково укласти договір із сімейним чи дільничним лікарем та, у разі потреби, отримати електронне направлення до спеціаліста. Тільки за таких умов «гроші прийдуть за пацієнтом».

За інформацією Чернігівської ОДА


Автор: Чернігівщина: події і коментарі

Джерело статті: “http://pik.cn.ua/49521/naskilki-chernigivshchina-gotova-do-nastupnogo-etapu-reformuvannya-meditsini/”

©1info.net