Фірми з орбіти Коломойського за півроку заробили 4 мільярди на «Центренерго» — ЗМІ



Фірми, пов’язані з Ігорем Коломойським, за півроку заробили понад 4 мільярди гривень на продажі вугілля та газу державній компанії "Центренерго", продаючи сировину за цінами, подекуди вищими за ринкові.

Об этом сообщает Moscow Post


Про це йдеться в розслідуванні журналістів програми "Схеми: корупція в деталях".


Коломойський заперечує причетність до діяльності цих приватних компаній. Коментар олігарха у кінці новини


Журналісти отримали від джерел у податковій документи про фінансово-господарську діяльність "Центренерго" за 4 квартал 2019-го та 1 квартал 2020-го років.




"Схеми" встановили, що постачальниками 59% загального об’єму вугілля, яке закупило "Центренерго" з жовтня 2019-го по березень 2020-го, були дві компанії – ТОВ "Рекорд Сістем" (34%) та ПрАТ "Синтез Ойл" (25%). Загальна сума контрактів "Центренерго" з ТОВ "Рекорд Сістем" склала понад 2,4 мільярда гривень, із ПрАТ "Синтез Ойл" – понад 1,6 мільярда гривень.


Із січня 2020 року газ на "Центренерго" почала поставляти ТОВ "Юнайтед енерджі". У січні-травні 2020 року "Юнайтед Енерджі" продало "Центренерго" щонайменше 22,6 мільйонів кубометрів газу на суму понад 103 млн гривень. Ще 5,8 мільйонів гривень ТОВ-ка отримала за бронювання потужностей.


І "Рекорд Сістем", і "Синтез Ойл" продавали вугілля "Центренерго" за цінами, подекуди вищими ринкових.


Наприклад, у березні "Рекорд Сістем" постачала суміш газових видів вугілля на станції "Центренерго" за середньою ціною у майже 2,6 тисяч гривень. Тоді як її найближчі конкуренти – за 1,9 тисячі. А ринкова пропозиція на подібне вугілля була на рівні від 1,68 тисячі гривень за тонну.


У січні 2020-го "Центренерго" купувало у ТОВ "Синтез Ойл" тонну вугілля марки "Г" та "Т" за 2,2 тис грн, в той час як на ринку можна було придбати за 1,85 тис₴


"Юнайтед енерджі" закумулювала кошти на посередництві. Це сталося завдяки "пільговій" ціні, за якою "Укрнафта" (контрольний пакет акцій належить державі, понад 42% акцій контролюють структури, кінцевим бенефіціаром яких є в тому числі Коломойський) продавала газ "Юнайтед Енерджі". "Укрнафта" продавала "Юнайтед Енерджі" газ за ціною 3,5-3,9 тис гривень за тисячу кубометрів. А "Юнайтед Енерджі" постачала газ на "Центренерго" на 33-49% дорожче – 5,2 тисяч гривень за тисячу кубометрів.


Усі три компанії – "Рекорд Сістем" і "Синтез Ойл", які продавали "Центренерго" вугілля, та "Юнайтед Енерджі" (продавала "Центренерго" газ) – мають ознаки повязаності з олігархом Коломойським.


Відповідно до реєстру юридичних осіб, фірмою "Рекорд Сістем" володіє 29-річний одесит Роман Фесенко. До цього він бізнесом не займався, навчався в Одеському технікумі залізничного транспорту. На питання журналістів відповідати відмовився.


Водночас за адресою реєстрації "Рекорд Сістем" – зареєстроване ТОВ "Нефтекс". Володіє цією компанією ПАТ "Ексімнафтопродукт", яке контролюють п’ять кіпрських компаній (Prescona Management Ltd, Portial Trading Ltd, Clanton Consulting Ltd, Inofos Management Ltd, Conlar Holdings Ltd).


Чотири з п’яти цих же кіпрських структур (за винятком Conlar Holdings Ltd) володіють і "Синтез Ойл" – другим постачальником вугілля на "Центренерго".


Portial Trading Ltd, Clanton Consulting Ltd та Inofos Management Ltd фігурували в оприлюдненому реєстрі фінансово-промислових груп та юридичних осіб Державної податкової служби як компанії-нерезиденти бізнес-групи Коломойського та його бізнес-партнера Геннадія Боголюбова.


Крім того, співзасновком Portial Trading Ltd виступають фірми Visic Investments Limited та Marigold Trust Asset Management. Обидві фігурували у списку компаній Коломойського і Боголюбова у справі Приватбанку у США. Крім того, Marigold Trust Asset Management була присутня у засновниках усіх чотирьох кіпрських компаній, які володіють ПрАТ "Синтез Ойл".


Аналіз документів про фінансово-господарську діяльність "Юнайтед Енерджі" – постачальника газу на "Центренерго" – теж виявив зв’язок зі структурами Коломойського. Основними постачальниками газу для цієї фірми наприкінці 2019 року та у 2020 роцістали два підприємства: вже згадана "Укрнафта", від якої поступило понад 72% сировини, та "Представництво "Моментум Ентерпрайзес (Істерн Юроп) Лімітед", частка якої в поставках склала 22%.


За цими документами, покупцями значних об’ємів газу та електроенергії у "Юнайтед Енерджі" є також і інші підприємства, пов’язані із Коломойським. Це Покровський та Марганецький гірничо-збагачувальні комбінати, Нікопольский та Запорізький заводи феросплавів, "Дніпроазот", "Укртатнафта", "Ексімнафтопродукт", "Нафтохімік Прикарпаття", "Одесанафтопродукт", "Нафтопереробний комплекс-Галичина" та вже згаданий "Синтез Ойл".


"Схеми" звернулись за коментарем до Коломойського щодо його причетності до ТОВ "Рекорд Сістем", ПрАТ "Синтез Ойл" і ТОВ "Юнайтед Енерджі".


"Я не маю стосунку до діяльності компаній, в яких я є акціонером. Я не ухвалюю управлінські рішення. Я в компанії "Синтез Ойл" наче акціонер, але я в цьому не впевнений", – розповів він. Також Коломойський заперечив свою причетність до "Рекорд Сістем" і "Юнайтед Енерджі" та повідомив, що йому не відомо про постачання вугілля його компаніями на "Центренерго".


У компанії "Укрнафта" зазначили, що "Центренерго" не зверталися до них приводу купівлі природного газу".


Отримати коментарі в.о гендериктора "Центренерго" Володимира Потапенко (пропрацював до травня 2020 року) або з директорм "Юнайтед Енерджі" Андрієм Короткевичм-Лещенком не вдалося.


Нагадуємо:


Приватизація виробника теплової енергії — "Центренерго" — планується на другий квартал 2021 року, Фонд держмайна оцінює чистий збиток держкомпанії за 2019 рік на рівні більше 2 млрд₴


29 травня Фонд держмайна повернув "Центренерго" під контроль держави — наглядова рада "Центренерго" призначила в.о. гендиректора компанії Олександра Корчинського.


Джерело статті: “https://www.epravda.com.ua/news/2020/06/4/661376/”

©1info.net