Гривня послабила свої позиції: курс валют НБУ на 3 лютого 2020 року

последние новости в Украине останні новини в Україні
последние новости в Украине останні новини в Україні

Національний банк України встановив на понеділок, 3 лютого новий курс валют, згідно з яким долар подорожчав на 11 копійок, євро — на 18 копійок.

Так, згідно з даними з сайту регулятора, курс самих популярних в Україні валют встановлений наступним чином:

Об этом сообщает Футляр от виолончели

  • Долар США — 25,03 (0,11 грн),
  • Євро — 27,66 — (0,18 грн),
  • Російський рубль-0,39.

Раніше повідомлялося, що Національний банк України знижує облікову ставку до 11% річних з 31 січня 2020 року — це на 2,5 процентні пункти менше попереднього значення ставки.

Про це заявив голова НБУ Яків Смолій 30 січня під час брифінгу щодо рішень Правління Національного банку з монетарної політики, повідомляє Економічна правда.

Зміна облікової ставки є важливим сигналом для визначення банками процентних ставок за вкладами й позиками.

Вона впливає на вартість кредитів, що надаються Нацбанком комерційним банкам. Чим вона вища, тим дорожче обходяться банкам позики рефінансування, тим дорожче вони пропонують власні кредити, тим менше позичальників оформляють позики.

Коли інфляція і ризики макроекономічної нестабільності в країні посилюються, центральний банк повинен вжити заходів для стабілізації. Тоді НБУ підвищує облікову ставку і проводить жорстку монетарну політику.

Це означає, що кредитувати вже більш ризиковано, тому ціна на гроші в економіці зростає.

При зменшенні інфляції й поліпшенні макроекономічної ситуації облікова ставка зазвичай знижується і це викликає поступове здешевлення депозитів і кредитів.

Також повідомлялося, що протягом 2020 року інфляція в Україні не перевищить 5% в річному вимірі.

Про це сказав голова Національного банку України Яків Смолій під час прес-брифінгу з питань монетарної політики 30 січня, повідомляє "Економічна правда".

"У 2019 році споживча інфляція сповільнилася до 4,1% — найнижчого рівня за останні 6 років. Таким чином, ми досягли мети 5 ± 1 п.п., яку декларували у 2015 році. Зміцнення гривні зробило вирішальний вплив на стрімке уповільнення інфляції в кінці минулого року.

Ревальвація нівелювала ефекти досить сильного споживчого попиту", — сказав Смолій.

За його словами, уповільнення інфляції триватиме. Починаючи з січня і протягом більшої частини року вона буде нижче цільового діапазону 5 ± 1 п.п., але в 4 кварталі вона прискориться і складе 4,8% за підсумками поточного року. Відповідно, до кінця року вона повернеться в цільовий діапазон.


Джерело статті: “https://aspi.com.ua/news/ekonomika/grivnya-poslabila-svoi-pozicii-kurs-valyut-nbu-na-3-lyutogo-2020-roku”

©1info.net