Дві транснаціональні тютюнові компанії планують оскаржити штраф АМКУ за картельну змову в міжнародному інвестиційному арбітражі

За інформацією Європейської Бізнес Асоціації дві групи міжнародних тютюнових компаній звернулися до міжнародного арбітражу із повідомленням Україні про захист своїх прав як іноземних інвесторів.

Об этом сообщает РуссианГейт

Про це пише “Фактор” з посиланням на “Лігу антитрасту”.

Ще дві групи компаній розглядають можливість подати такі повідомлення найближчим часом.

Підставою для звернення стало рішення АМКУ №697-р від 10.10.2019, яким було визнано, що чотири групи виробників сигарет в Україні (Філіп Морріс, Бритіш Американ Тобакко, Джей Ті та Імперіал Тобакко) разом із ТОВ “Тедіс Україна” створили картель з метою недопущення конкуренції на ринку оптової дистрибуції цигарок.

Крім цього компанії оскаржили це рішення АМКУ в судовому порядку в Україні. Скаржники стверджують, що попри вимоги законодавства Антимонопольний комітет не ознайомив їх зі всіма доказами, на яких базуються звинувачення.

Враховуючи, що компанії тільки звернулися до України із повідомленням, сторони мають 3/6 місяців, щоб вирішити спір до відкриття процедури арбітражу. У випадку відсутності оперативного розв’язання цієї проблеми шляхом переговорів тютюнових компаній з державними органами України, такий спір підлягатиме розгляду міжнародними органами з вирішення інвестиційних спорів. Стороною в даному спорі буде держава Україна.

Довідка:

Інвестиційний арбітраж – це процедура вирішення спорів між іноземними інвесторами та державою, яка приймає інвестиції. Відповідачем в такій справі виступає держава.

Процедура інвестиційного арбітражу дає змогу іноземному інвестору обійти державну юрисдикцію, і вирішити спір відповідно до тих способів захисту, які передбачені міжнародними договорами. Однак, щоб іноземний інвестор міг ініціювати інвестиційний арбітраж, держава, що приймає інвестиції, повинна дати на це згоду.

Найчастіше інвестори оскаржують втручання держави в процес здійснення інвестиційної діяльності, зокрема заподіяння інвестору шкоди внаслідок дій або бездіяльності державних органів та їхніх посадових осіб тощо.

Перед тим як подати позов в порядку інвестиційного арбітражу, сторонам обов’язково необхідно дотриматися вимоги урегулювання спору за так званою доарбітражною процедурою “cooling-off period” (“період охолодження” або етап примирення сторін). Найчастіше її тривалість становить – 3 або 6 місяців, які починаються з дати направлення повідомлення про арбітраж уповноваженій особі держави. Протягом цього періоду держава та інвестор повинні провести переговори з метою мирного вирішення спору.

ТОВ Тедіс Україна


Джерело статті: “http://factor-news.info/dvi-transnatsionalni-tyutyunovi-kompaniyi-planuyut-oskarzhyty-shtraf-amku-za-kartelnu-zmovu-v-mizhnarodnomu-investytsijnomu-arbitrazhi/”

©1info.net