«Вибори повинні проходити демократично». Разумков стримано відреагував на події в Білорусі

Разумков прокоментував події в Білорусі (Фото: Дмитро Разумков / Facebook)

Об этом сообщает Устинов троллит


Вибори в будь-якій країні повинні проходити демократично, заявив спікер Верховної Ради Дмитро Разумков, коментуючи події в Білорусі.

«У плані прав людини, я думаю, що незалежно від того, в якій державі це відбувається, вибори повинні проходити демократично, тому що вибори — це волевиявлення громадян», — зазначив він під час спілкування з журналістами в Чернігові, пише Інтерфакс-Україна.

Разумков додав, що в підведенні результатів виборів потрібно враховувати те, як це сталося, наскільки це сприймається громадянами держави, наскільки це сприймається міжнародними інститутами, які спостерігають за виборами, і наскільки адекватно діє в тих чи інших умовах влада.

Що відбувається в Білорусі — останні новини

У Білорусі 9 серпня пройшли вибори президента, які з перших днів виборчої кампанії супроводжувалися масовими протестами проти чинного лідера Олександра Лукашенка.

Читайте також:
Чому Зеленський не засуджує Лукашенка за насильство в Білорусі. В ОПУ пояснили обережність висловлювань президента.

У ЦВК Білорусі стверджують, що перемогу здобув Олександр Лукашенко (80,1% голосів), опозиційний кандидат Світлана Тіхановська нібито набрала 10,1% голосів.

Опозиція не згодна з оголошеними результатами і вважає, що перемогу здобула Тіхановська.

Читайте також:
Довше, ніж Роберт Мугабе. Чому білоруси наважилися протестувати проти Лукашенка всупереч несамовитій жорстокості влади

Білоруси п’ятий день протестують, вимагаючи чесних виборів без участі чинного президента Олександра Лукашенка і звільнення політв’язнів.

Учасників протестів жорстко розганяли, б’ючи і застосовуючи світлошумові гранати, гумові кулі, сльозогінний газ і водомети. Силовики нападали не тільки на учасників протесту, але і на випадкових людей, затримували журналістів, забирали відзнятий матеріал. Лукашенко назвав протестуючих «людьми з кримінальним минулим» і «безробітними».

Читайте також:
«Хотіли демократії, під***си? Ось вам!». Побиті та поранені спецпризначенцями білоруси розповідають НВ свої історії

13 серпня силовики змінили тактику — відкритих нападів стало менше, замість силових розгонів людей іноді просили просто відійти з дороги. Глава верхньої палати парламенту Білорусі Наталія Качанова від імені Лукашенка заявила, що він «почув трудові колективи» і «доручив розібратися з затриманнями».

У ніч на 11 серпня під час протестів у Мінську загинув один протестуючий. Також з’явилася інформація про другого загиблого в Гомелі. За словами лікаря швидкої допомоги, ще одна людина померла в лікарні міста Жодіно після побиття силовиками.

Президент Володимир Зеленський після першої ночі протестів в Білорусі закликав владу і протестуючих до діалогу. У МЗС поки також не визначились з офіційною позицією з приводу подій в Білорусі.

Партія Голос закликала скликати позачергове засідання Ради для невизнання результатів виборів у Білорусі.

ОМОН vs Білоруси: обстріли, затримання, погоні
Редактор: Тетяна Габедава

Джерело статті: “https://nv.ua/ukr/world/countries/vibori-i-protesti-v-bilorusi-reakciya-dmitra-razumkova-ostanni-novini-50106212.html”

©1info.net