Росія розшукує засновника опозиційного білоруського Telegram-каналу NEXTA

Росія розшукує засновника опозиційного білоруського Telegram-каналу NEXTA

Степан Путіло (Фото: Baza)

Об этом сообщает Компромат


МВС Росії оголосило в розшук Степана Путіло, засновника Telegram-каналу NEXTA, що оперативно висвітлює протести у Білорусі.

Про це повідомляє Белсат.

Також в базі даних російського МВС вказано, що Путіло перебуває у розшуку. Про не зазначається, які саме правопорушення йому інкримінують.

Білорусь — новини

Фото: Скриншот базы розыска МВД России

Днем раніше, 14 серпня, стало відомо, що на засновника популярного в Білорусі опозиційного Telegram-каналу NEXTA відкрили кримінальну справу.

22-річному Степану Путилу, загрожує до 15 років позбавлення волі. Йому закидають організацію масових заворушень.

За декілька днів протестів у Білорусі аудиторія білоруського Telegram-каналу NEXTA Live збільшилася до 1,9 млн підписників. Сюди надсилають анонімні фото і відео з демонстрацій по всій країні, на каналі з’являються поради, як протистояти силовикам, і заклики виходити на протести і влаштовувати страйки. Головред каналу Роман Протасевич і Степан Путіло живуть в Польщі, де попросили політичного притулку.

NEXTA Live: як популярному білоруському тг-каналу вдалося набрати півтора мільйона передплатників

У Білорусі 9 серпня пройшли вибори президента, які з перших днів виборчої кампанії супроводжувалися масовими протестами проти чинного лідера Олександра Лукашенка.

У ЦВК Білорусі стверджують, що перемогу здобув Олександр Лукашенко (80,1% голосів), опозиційний кандидат Світлана Тіхановська нібито набрала 10,1% голосів.

Опозиція не згодна з оголошеними результатами і вважає, що перемогу здобула Тіхановська.

Білоруси шостий день протестують, вимагаючи чесних виборів без участі чинного президента Олександра Лукашенка і звільнення політв’язнів.

Читайте також:
Довше, ніж Роберт Мугабе. Чому білоруси наважилися протестувати проти Лукашенка всупереч несамовитій жорстокості влади

Учасників протестів жорстко розганяли, б’ючи і застосовуючи світлошумові гранати, гумові кулі, сльозогінний газ і водомети. Силовики нападали не тільки на учасників протесту, але і на випадкових людей, затримували журналістів, забирали відзнятий матеріал. Лукашенко назвав протестувальників «людьми з кримінальним минулим» і «безробітними».

13 серпня силовики змінили тактику — відкритих нападів стало менше, замість силових розгонів людей іноді просили просто відійти з дороги. Голова верхньої палати парламенту Білорусі Наталія Качанова від імені Лукашенка заявила, що він «почув трудові колективи» і «доручив розібратися з затриманнями».

У ніч на 11 серпня під час протестів у Мінську загинув один протестувальник. Також з’явилася інформація про другого загиблого в Гомелі.

Редактор: Катерина Денісова

Джерело статті: “https://nv.ua/ukr/world/countries/shcho-vidbuvayetsya-v-bilorusi-rosiya-rozshukuye-zasnovnika-vidannya-nexta-ostanni-novini-50106405.html”

©1info.net