Секретні матеріали Сноудена — Трамп може помилувати колишнього шпигуна — новини США

Президент США Дональд Трамп заявив, що може помилувати Едварда Сноудена — колишнього співробітника Агентства національної безпеки, який живе в Росії після розголошення низки державних таємниць. На батьківщині на Сноудена наразі очікує суд за шпигунство.

Об этом сообщает Слон

Про це повідомляє Reuters.

Сноуден втік із США та отримав притулок у Росії після того, як у 2013 році передав ЗМІ масив секретних матеріалів, що стосувалися програми масового стеження у США та за кордоном з боку Агентства національної безпеки.

На переконання Трампа, багато «багато людей вважає», що до Сноудена правоохоронні органи «поставились несправедливо». Роками власті США хотіли повернути колишнього агента додому та засудити за шпигунство.

Одразу після витоків у 2013 році Трамп заявляв, що Сноуден заслуговує на смертну кару як шпигун, проте останні заяви свідчать про різку зміну ставлення до нього.

ObamaCare is a disaster and Snowden is a spy who should be executed-but if it and he could reveal Obama’s records,I might become a major fan

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) October 30, 2013

Президент США розповів журналістам, що збирається переглянути політику щодо підозрюваного в шпигунстві, а також підкреслив, що американці суттєво розділилися у відношенні до Сноудена — як на лівому, так і на правому фланзі політики.

«Багато людей вважає, що до нього варто поставитись інакше. А інші люди думають, що він зробив жахливі речі», — сказав Трамп.

Деякі поборники громадських прав хвалили Сноудена за розкриття екстраординарних масштабів американських цифрових шпигунських операцій, що включають внутрішнє стеження, існування якого високопосадовці довгий час заперечували.

Проте помилування до Сноудена може шокувати розвідувальну спільноту США, чиї важливі плани він розсекретив. Трамп жорстко критикував колишніх голів розвідувальних установ та ФБР, а останнім часом націлився на чинного директора Бюро Крістофера Врея, якого сам же призначив.

За даними Міністерства юстиції США, Сноуден опублікував книгу без узгодження з розвідувальними агентствами, а його виступи порушували договори про нерозголошення. Проти нього торік відкрили з цього приводу провадження.

Трамп часто використовує своє право помилування для допомоги союзникам та політикам з добрими зв’язками. Нещодавно він звільнив з тюрми свого старого друга та радника Роджера Стоуна, обвинуваченого в неправдивих свідченнях Конгресу, що розслідував втручання Росії в президентські вибори 2016 року.



Джерело статті: “https://thebabel.com.ua/news/49437-tramp-planuye-pomiluvati-snoudena-yakiy-opublikuvav-masiv-sekretnih-materialiv-pro-globalne-stezhennya-specsluzhb-ssha-ta-vtik-do-rosiji”

©1info.net