Українське суспільство залишається розділеним, але «президент розколу» для країни неприйнятний — Головаха

Євген Головаха (Фото: Олександр Медведєв / НВ)

Об этом сообщает Преступная Россия


Авторитетний український соціолог Євген Головаха, заступник директора Інституту соціології НАН України, в інтерв’ю журналу НВ розповів, чому українське суспільство все ще залишається розділеним.

«Притому що близько 70% українців дивляться в бік Заходу і вважають Росію агресором, ми все ще розділене суспільство, а війна ці лінії розділу тільки поглиблює», — констатує Головаха.

За словами соціолога, суспільство в Україні розділене за регіональною ознакою, щодо мови, ідеологічно — а також розділене питанням, що ж робити з окупованими Росією територіями на сході країни.

Читайте також:

Інтерв’ю з Євгеном Головахою. Чому українці не хочуть розчаровуватися в Зеленському, а на олімп повертаються «безсмертні» політики

«Адже приблизно по 30% українських громадян підтримують кожне з рішень: відмовитися, завоювати, надати автономію. Є деякі неприємні сигнали, що ми можемо стати і суспільством, розділеним релігійно, якщо ПЦУ не вдасться пройти процес свого формування мирно», — зазначає Головаха.

Водночас він сумнівається, що мешканці сходу країни хочуть до Росії. «Швидше вже ні, багато хто з них розуміє і поділяє спрямованість України на захід, але тут питання не в „куди?“, а в „як?“. Тому радикально орієнтований тільки на одну частину України президент очевидно програє і поглиблює розкол, як це вже було з Януковичем, який регіональні правила гри намагався зробити загальнонаціональними. Для України цей рецепт неприйнятний», — резюмує соціолог.

Читайте повну версію цього інтерв’ю у свіжому номері журналу НВ — № 30 від 13 серпня 2020 року

Редактор: Інна Семенова

Джерело статті: “https://nv.ua/ukr/ukraine/events/chi-hochut-ukrajinci-shidniy-oblastey-do-rosih-dumka-sociologa-novini-ukrajini-50106112.html”

©1info.net