Канада й Ірландія відмовилися визнати результати виборів президента Білорусі

Канада й Ірландія відмовилися визнати результати виборів президента Білорусі

Влада Ірландії та Канади також закликала звільнити затриманих під час протестів (Фото: REUTERS / Vasily Fedosenko)

Об этом сообщает Футляр от виолончели


Влада Ірландії та Канади заявили, що не визнаватимуть офіційні підсумки виборів президента Білорусі, згідно з якими перемогу здобув Олександр Лукашенко.

Міністр закордонних справ Канади Філіп Шампань заявив, що вважає результати виборів сфальсифікованими. Також він засудив жорстке придушення протестів.

"Ми закликаємо до вільних і справедливих виборів і проведення ретельного розслідування ОБСЄ", — заявив Шампань в Twitter.

У свою чергу, глава МЗС Ірландії Саймон Ковні засудив порушення прав людини в Білорусі.

"Ми продовжимо чинити тиск на білоруську владу з метою звільнити всіх несправедливо затриманих, і ми повністю підтримуємо початок процесу адресних санкцій", — заявив Ковні.

Читайте також:

Довше, ніж Роберт Мугабе. Чому білоруси наважилися протестувати проти Лукашенка всупереч несамовитій жорстокості влади

У Білорусі 9 серпня пройшли вибори президента, які з перших днів виборчої кампанії супроводжувалися масовими протестами проти Олександра Лукашенка.

У ЦВК Білорусі стверджують, що перемогу здобув Олександр Лукашенко (80,1% голосів), опозиційний кандидат Світлана Тіхановська нібито набрала 10,1% голосів.

Акції протесту проти фальсифікованої перемоги Лукашенка тривають восьмий день. На страйки виходять і працівники білоруських підприємств і заводів. Білоруси вимагають чесних виборів без участі Олександра Лукашенка і звільнення політв’язнів.

Увечері 10 серпня під час розгону акцій протесту в Мінську загинув 34-річний чоловік. Він став першою жертвою протестів, підтвердженої МВС Білорусі.

Сам Олександр Лукашенко звинуватив в акціях протесту «ляльководів» з Чехії, Польщі, Росії та України. Він заявив, що Майдану в Білорусі не буде, а будь-які несанкціоновані акції протесту зустрінуть жорстким опором.

Посилення антиурядових настроїв у Білорусі спостерігалося ще з початку травня, коли люди почали збиратися, щоб віддати підписи за опозиційних кандидатів у президенти і виступити проти їх затримання.

Всі кандидати в президенти Білорусі, крім Олександра Лукашенка, оскаржили результати виборів. Однак, ЦВК Білорусі відхилила усі пропозиції, скарги на невизнання підсумків виборів президента.

Світлана Тіхановська заявила про готовність до переговорів з Олександром Лукашенком і оголосила про створення координаційної ради для забезпечення передачі влади.

Також вона заявила про готовність стати національним лідером Білорусі, щоб звільнити політв’язнів і провести нові вибори.

«Режим може впасти в лічені дні». Репортаж НВ з Мінська

Редактор: Сергій Купрійчук

Джерело статті: “https://nv.ua/ukr/world/countries/vibori-v-bilorusi-irlandiya-i-kanada-ne-viznali-rezultati-novini-bilorusi-50106778.html”

©1info.net