Ферма з інтернетом: як у Слобідці технології допомагають вирощувати худобу

Сонячні ванни, харчування за спеціальною програмою, обстеження апаратами ультразвукової діагностики, співпраця з іноземними замовниками – хтось може подумати, що це перелік аспектів роботи якогось санаторію, але насправді це все стосується роботи тваринницької ферми. Причому не десь за кордоном, а у нашому районі – в Іванівській Слобідці.

Об этом сообщает Компромат ГРУ

Замість соціального проєкту – прибутковий бізнес

У Іванівській Слобідці діє ферма з вирощування молодняка великої рогатої худоби приватного акціонерного товариства «Зернопродукт МХП», що входить до агрохолдингу МХП. Головне її завдання – забезпечити ферми «Зернопродукту» та компанії МХП якісним поголів’ям великої рогатої худоби – нетелями та ремонтним молодняком.

Зараз на фермі утримують 1200 голів великої рогатої худоби різних вікових груп та різних порід – джерсейської, швіцької, симентальської, української чорно-рябої, української червоно-рябої, абердино-ангуської.

Калинівка City

Усі тварини на фермі перебувають на безприв’язному утриманні: менші у групових клітках, старші – на глибокій підстилці. Таке утримання забезпечує вільний доступ тварин до кормів та води.

-Ми тут все робили на базі колишньої «колгоспної» ферми, — розповідає регіональний директор компанії «Зернопродукт» Сергій Броварник. – Ми використали усі старі будівлі, що тут були, переобладнали їх, вдосконалили, а додавши новітні технології, досягли максимальної рентабельності бізнесу. На прикладі цієї ферми ми пройшли шлях від тваринництва як со-ціального проєкту до прибуткового напрямку у бізнесі.

Калинівка City

Коли Сергій Броварник каже про соціальний проєкт, він повертається на кілька років назад, коли «Зернопродукт» починав свою діяльність на теренах Калинівщини. Коли тут було низькопродуктивне стадо, від кожної корови доїли по три літри молока, а замість теперішніх підстрижених газонів і декоративних туй росли переважно бур’яни. Відмовитись від тваринництва означало завдати удару по власному іміджу – мовляв, не встиг інвестор прийти, як уже вирізає худобу.

Довелося усе докорінно змінити, щоб тваринництво стало справді прибутковим.

Новітні технології та інтернетзалежні телята

-Нам на ферму завозять телички у віці сімдесяти днів. Ми їх вирощуємо, щоденні прирости ваги складають не менше 800 грамів. У віці дванадцяти з половиною місяців тварин спаровуємо. Коли підтверджується тільність більше дев’яносто днів, відправляємо нетелів в інші господарства ПрАТ «Зернопродукт» та компанії МХП. Якщо тварину не вдалося спарувати до 20-ти місячного віку, її вибраковують, — розповідає керівник ферми Василь Лосич.

Діагностику тільності тварин проводить спеціальна бригада фахівців за допомогою апарату ультразвукової діагностики.

Хай нікого не дивує, що нетелів на фермі обстежують за допомогою УЗД-апарату. Новітні технології тут застосовують ледь не скрізь – для контролю руху поголів’я, приготування кормів, годівлі. Можна сказати, що кожна тварина на фермі тепер залежна від інтернету.

Зоотехнік Олег СологубЗоотехнік Олег Сологуб Калинівка City

-Уже кілька місяців як ми застосовуємo на фермі нову програму годівлі тварин ProFit, — розповідає зоотехнік Олег Сологуб. – Для приготування кормосуміші використовуємо спеціальну техніку: ковша для завантаження кормів, який дозволяє зберігати їхню якість у ямах, міксер-кормороздавач. У нас є власна комбікормова установка, кормокухня. Проводимо аналізи концентрованих кормів, аналізуємо скільки там білка, поживних речовин. У нас є власна ветеринарна аптека, звідки забезпечуємо препаратами господарства компанії у нашому регіоні.

Ветеринарний фельдшер Дмитро МедвідьВетеринарний фельдшер Дмитро Медвідь Калинівка City

Та чи не найбільше на фермі пишаються запровадженням автоматизованої програми управління процесом годівлі.

-Програма управління годівлі встановлена на базовому комп’ютері у центральному офісі компанії, — розповідає Олег Сологуб. – Вона також є на нашому комп’ютері на фермі та на телефонах у спеціалістів, які дотичні до цього процесу.

У програму вводять інформацію про інгредієнти корму, раціони, технологічні групи тварин.

Калинівка City

Програмне забезпечення взаємодіє із системою зважування на змішувачі-кормороздавачі. Механізатор, який працює на завантажувачі, на дисплеї свого пристрою бачить скільки того чи іншого інгредієнта він завантажив у змішувач. Після завантаження одного інгре-дієнта програма переходить до іншого – «підказує», чого і скільки потрібно додати у міксер.

Після повного завантаження міксер має впродовж визначеного часу ретельно перемішати усі компоненти, щоб утворилася однорідна кормова суміш. Раніше цього часу роздати корми худобі неможливо.

Так само програма контролює і процес роздачі кормів. Механізатор, котрий роздає корми, бачить на дисплеї скільки корму треба видати тій чи іншій групі тварин. Також під час годівлі програма передає на комп’ютер інформацію про вагу завантаженого та розданого корму.

Калинівка City

За словами Олега Сологуба, така програма неабияк спрощує роботу – тепер уже немає потреби стояти у працівника над головою і перевіряти, що він робить правильно, а де припустився помилки. Тепер програма контролює його дії, а у центральному офісі компанії бачать стан справ на фермі у по-дільському селі. Програма виключає будь-яку самодіяльність та фантазії виконавців.

Нічого не вийде, якщо не любиш своєї справи

Така робота дає свої результати, зокрема, і фінансові. Адже господарство реалізовує молодняк ВРХ не лише всередині «Зернопродукту», але споживачам ззовні компанії і навіть з-за кордону.

У нинішньому році господарство продало більше ста голів молодняка ВРХ партнерам з Узбекистану.

Калинівка City
Калинівка City

-Це був неабиякий досвід для нас, — розповідає завідувач ферми Василь Лосич. – Покупці з Узбекистану дуже ретельно поставились до купівлі поголів’я – вони обстежували кожну телицю, знімали тварин на відео, обстежували екстер’єр. вивчали родовід. Врешті покупці відібрали сто дванадцять телиць української червоно-рябої та чорно-рябої порід. Такий контракт дав не лише відчутний фінансовий результат, але й укріпив нас у думці, що ми на правильному шляху, що можемо працювати на рівні міжнародних стандартів.

-Чому у нас вийшло? Бо ми цим живемо, — не без гордощів каже зоотехнік Олег Сологуб. — Якщо не любиш своєї справи, нічого не вийде. А ми хочемо, щоб у нас виходило щодня.

За схожим принципом працюють усі шістнадцять працівників ферми, для яких тут створені належні умови роботи, вони мають гідну оплату праці, щороку хтось з них їздить поправляти своє здоров’я у санаторій.

Колектив, люди – це головне. Грамотно підібрана команда – запорука успішного результату. Ми намагаємось створити такі умови, щоб керівник ферми відчув себе хазяїном, не боявся ухвалювати рішення, був відповідальним за результат, а всі працівники якісно виконували завдання. Це дисциплінує людей, робить їх ще більш відповідальними. Я, чесно кажучи, пишаюся, що у нас є такий об’єкт і що тут працюють такі відповідальні люди

.



Джерело статті: “https://kalynivka.city/read/promo/82237/ferma-z-internetom-yak-u-slobidci-tehnologii-dopomagayut-viroschuvati-hudobu”

©1info.net